Blås liv i sangstemmen din!

Aug 06, 2019

Få  pusten til å vare gjennom hele sangen! 😃🎶

Lær mer!

Har du fått med deg hva «støtte» vil si for stemmen din? Eller synger og snakker du i vei uten å vite hva støtte egentlig kan gjøre for deg? Uten god støtte blir stemmen din fort sliten og hes - det har vel alle opplevd, men visste du at stemmen din kan bli sliten og hes om du bruker for mye støtte også? Når vi bruker stemmen vår – i sang eller skuespill feks – bruker vi begrepet støtte. «For å nå frem med budskapet ditt må du bruke støtte!» Dette har du også hørt; men hva betyr det egentlig?

Pusten - eller luften er vårt viktigste redskap når vi synger, og for å få maksimalt ut av stemmen må vi bruke det vi kaller "støtte" for å porsjonere ut luften rett, så vi:

  1. Får luften til  å vare gjennom en hel setning eller frase
  2. Ikke blir sliten og hes i stemmen
  3. Klarer  å fokusere på klangen vi skal lage med stemmen vår

Selve ordet støtte brukes jo i mange sammenhenger, og du vet hva det betyr. Du kan for eksempel støtte opp et plommetre med masse plommer, du kan støtte opp en gammel låvevegg som nesten raser og du kan støtte deg til veggen når du ikke finner en stol å sitte på .... Vi snakker også om støtte mellom mennesker, noen å støtte seg til i en vanskelig tid og noen som holder deg oppe om du holder på å falle.  

 

Vi må jobbe mot en fri luftstrøm som støtter DIN stemme!

Når du jobber med stemmen din har ordet støtte sin betydning i forbindelse med pusten din. Og det er faktisk tonene og ordene dine som skal støtte seg til luftstrømmen din! Lyden din skal hvile på luften! Det er luftstrømmen som gjør at stemmebåndene dine samles og starter vibrasjoner som blir til lyd, og om ikke du klarer å bruke støtte for å få en jevn og avspent luftstrøm er lett å bli sliten og hes!

Så la oss starte med pusten da! Hva skal du gjøre for å få en god støtte?

Det er viktig at du er avslappet allerede idet du skal puste inn. Mange av oss har en tendens til å heve skuldrene når vi skal puste inn mye luft – særlig om vi skal synge, eller ta ordet i en forsamling. Om du blir nervøs eller gruer deg til noe, har sikkert du også merket at skuldrene sklir litt opp og strammer seg litt – helt av seg selv! Og akkurat DET hjelper ikke på pusten vår. Alt henger sammen, så vi må jobbe med avspenning på mange plan. Jeg skal vise deg noen gode øvelser for å jobbe med avspenning i pusten og for å finne en god støtte. 

 

  • Legg deg ned på gulvet, gjerne på et teppe eller en yogamatte. Legg en hånd på brystet og en på magen. Blås ut luften din på en sss, og når du er helt tom slipper du luften inn igjen gjennom nesen. Ikke dra pusten inn, men la den få flyte inn av selg selv.
  • Så gjentar du, pust ut på sss til du er tom og slipp luften inn igjen gjennom nesen. Hele tiden skal du kjenne at bryst og skuldre er rolige, og at magen går rolig opp og ned som en bølge. 

 

  •  Vi reiser oss opp, og gjøre akkurat den samme øvelsen mens vi står! Bryst og skuldre skal fortsatt være avslappet. Hvis du syns det er vanskelig, len ryggen din inn til en vegg med bøyde kne (90 grader) – og gjør øvelsen.
  • For å kjenne støttemuskulaturen enda bedre, skal du prøve å le. Også når gråter vil du bruke denne muskulaturen, og du kjenner det rykker litt i de indre magemusklene under navlen. Du kan også rope; heey! Da vil musklene slå inn med en gang!

 

  • Så skal vi ta med litt lyd! Vi puster dypt inn – uten å heve bryst og skuldre – og slipper luften ut med et sukk. Gjør det igjen – og sett lyd på sukket. Først en vanlig sukkelyd, neste gang lager vi en lang fallende tone, det vi på musikkspråket kaller en glissando (en tone som glir). Dette gjør vi først i et toneleie som er lett å få til, så prøver vi å starte litt høyere.
  • For å få til å komme litt høyt, kan du prøve å klynke som en liten valp! Da får du lettere tak i en høy tone, og du vil også aktivere musklene under navlen – som er støttemuskulaturen vår!

 

Coremuskulatur!

Når vi snakker om støtte i sang og stemmebruk, er det coremuskulatur vi i første omgang er ute etter for å finne en god støtte. Musklene skal styre pusten vår og støtte tonene og lydene vi lager med stemmen. Vi kan tenke på det som at lyden hviler på luftstrømmen som igjen støttes og styres av musklene i magen. Hvis du virkelig vil kjenne hvordan denne muskulaturen kjennes ut ta en titt på DENNE PÅ FACEBOOK, her  viser jeg deg en skikkelig artig måte å kjenne pustemusklene på!

Nå håper jeg du har gode innspill på hva begrepet støtte egentlig dreier seg om! Det handler altså ikke om at du skal holde tilbake pust, eller bruke magemusklene dine til å pushe luft, men du skal få hjelp av dine indre magemuskler til å styre – eller tøyle – luftstrømmen din!  

Om du vil lære mer om pust og støtte, kan du melde deg på under 😃

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.