Syng for helsa!

Feb 24, 2020

Bruk stemmen din, den duger, og det at du bruker den kan faktisk gi deg bedre helse. 

Å synge hver dag er så sunt! Hvis du er en av oss som synger mye (og det  er helt toppers) har både du og vi andre det bedre i hverdagen. Hvis du tør å bruke stemmen din og synge - så blir det flere som også tør å synge litt mer enn de gjør til vanlig!

Har du noen gang blitt spurt om å stemme i en fellessang, eller om å synge solo? Og fått helt hetta, for tenk om du  ikke klarer det?  For du er jo ikke så flink som de andre til å synge...

Kristin, en kunde av meg fikk akkurat dette spørsmålet - og tenkte er du gal! Hun elsker jo å synge, men var redd hun ikke skulle være god nok. Men hun tok kontakt med meg istedenfor å takke å takke nei. Kristin har jo en kjempebra stemme, og etter at vi  hadde øvd på sangene og jobbet endel med pusteteknikkene - kjente hun at hun hadde kontrollen  igjen!  (Du finner noen av øvelsene vi bruker HER)

Det kuleste som skjedde på akkurat denne timen, var at hun plutselig forstod hvordan hun skulle la tonene flyte på puste. En av sangene hadde ganske lange fraser, og hun syns dette med støtte var litt vanskelig. Men vettu' - så gikk det, og Kristin gikk ut og gledet seg til sangen. Og det gikk faktisk kanonbra! Hun hadde fått skryt av andre i menigheten, som syntes hun var flott, tøff og ikke minst at hun hadde en utrolig fin og klar stemme! ❤️

 

Hva kan DU lære av dette?

Jo rett og slett at sangen er bra for hele deg - og alt i livet ditt!

 

For det FØRSTE:

Om du er en av oss som elsker å synge – og som faktisk gjør det - da slipper du ut en masse endorfiner i kroppen din, og det gir deg både glede, inspirasjon og lykkefølelse. Det er det samme som  skjer når du trener, eller  går en lang tur i fint vær 😊☀️

Men dette har du sikkert allerede opplevd? Om du er en av de som synger av full hals i allsang, synger i kor – eller rett og slett når du synger i dusjen - når du er helt alene. Kanskje du til og med er en av de som er så modige at du sier ja til sangoppdrag - sånn som Kristin gjorde.

Det er veldig mange som ikke tenker over at det å synge er så bra. Det er det altså, for det skjer mer i kroppen din når du synger!

Og her kommer allerede andre punkt på lista:

Når du synger, lager du lyder og toner som setter i gang vibrasjoner i kroppen din -  noe som kan få fart på følelsene dine. Dette kan skje både når du synger selv, eller når du hører på andre. DET ER MUSIKKEN ❤️

Jeg er helt sikker på at du også har kjent det, kanskje på en konsert, eller når du bare har hørt musikk du liker. Det er selvsagt helt spesielt å oppleve levende musikk. Levende musikk skaper liv, MEN; det skjer også når du synger av full hals i dusjen, eller sammen med favorittartisten i bilen på vei til jobb.

Stemmen din klinger, og gir deg gode vibrasjoner. Good vibes 🎶!

  

 

For det tredje:

Når du synger bruker du pusten din aktivt.

Jepps! Uten luften vår blir det ikke lyd. Det er lufta som gjør at stemmebåndene settes i svingninger - og vips - toner! Når du synger krever lufta litt mer fart enn når du snakker. For å få nok pust til en hel linje må du slippe inn en god del luft for å «få nok».

Derfor må du lære å bruke det vi kaller støttemuskulatur i magen. Den hjelper deg å porsjonere ut luften – så du også får med siste tone i frasen. (Det er ikke alltid så lett, og jeg må jo faktisk innrømme at jeg i mange år misforstod dette med støtte, og pushet luft på tonene istedenfor å la tonene flyte med luften - men det er en annen historie da...) 

Å pushe luft kan gjøre deg skikkelig sliten i stemmen, og du kan bli hes og få sår hals... HER prøver jeg å forklare litt om luften og hva du kan gjøre for å få dette til. 

Når du puster dypt når du synger skaper du også ro i kroppen din. Du tilfører blodet mer oksygen, og når om du klarer å slippe pusten inn, istedenfor å dra den inn, vil musklene bli mer avspente. Mange av pusteteknikkene vi jobber i forbindelse med sang kan du også bruke som stressmestring, og for å roe ned når du skal sove, eller om du trenger en powernap midt på dagen. 😊

 

Sist men ikke minst:

Jeg trenger sikkert ikke fortelle­ deg at sang også har et enormt sosialt potensial.

Om du synger sammen med andre, for eksempel i kor er opplevelsen av dette stor. Det behøver ikke være et superbra kor, men lyden av din egen stemme sammen med andre forsterker selvsagt musikken!

I kor er også det sosiale veldig viktig, og jeg kjenner faktisk noen som mimer seg gjennom øvelsene, bare for å få være med i fellesskapet. (De aller fleste av oss kan synge såpass mye at vi slipper å mime da...) 

Ikke bare korsang er sosial sang, men allsang er faktisk undervurdert for tiden. I min ungdom var allsang en helt naturlig del av nesten alle sammenkomster. Vi sang sammen på fester, møter, familieselskap og til og med når vi unge var samlet en torsdags kveld, kunne vi finne på å ta en sang. (Altså; jeg er faktisk ikke så himla gammel heller...)

Joda, det hender nok at vi synger litt når vi er sammen med venner, men  om de unge gjør det – det er jeg veldig usikker på. Jeg tror ofte mange tenker at sang er for de som er flinke til å synge, men det mener jeg er helt feil!

 

Hvorfor tror vi bare de som er gode skal synge?

Jeg er jo sanger og sanglærer, og opplever stadig at folk reagerer med å si at de ikke kan synge når jeg sier hva jeg jobber med. Og det syns jeg er veldig trist egentlig. Fordi før jeg begynte min sangutdanning – da var jeg en helt vanlig jente som likte godt å synge, og sang i flere kor, og til og med et band var jeg med i.

Da jeg (nesten ved en tilfeldighet) kom inn på musikkonservatoriet var det flere av mine venner som stusset, og lurte på om JEG var så innmari god til å synge... Det var jeg altså ikke, for da jeg møtte opp hos min sanglærer der, fikk jeg vite at det var den dårligste opptaksprøven de hadde hatt noen gang på sang...  😂Men jeg var en kløpper i musikkteori og noter, så jeg bestod opptaksprøven - og ble tatt inn.

Men jeg ble god da - og det var rett og slett på grunn av øving, øving og øving! Og selvsagt sangglede! Jeg hadde nok ikke øvd tre timer hver dag i 7-8 år om det ikke var fordi jeg syns det var helt topp å synge. Og litt etter litt ble jeg god da, og kom til og med inn på diplomstudiet på Norges musikkhøgskole J 

Altså; hvis jeg med øving og sangglede kunne komme inn på musikkhøgskolen, er jeg helt sikker på at du kan øve litt, og finne DIN sangglede. Ikke så lett å komme i gang? Nei, det er som med all trening, vi trenger ofte et lite push for å finne motivasjonen til å starte. HER kan du gå inn og finne sangøvelser som kanskje kan motivere deg til å synge bedre – eller til rett og slett å synge. Jeg gjør det meste etter REMA 1000 sitt slagord; det enkle er ofte det beste, så dette er enkle øvelser som skal «smøre» stemmen din litt.

 

Bli med å løfte frem sangen i Norge igjen!

 

Her synger jeg sammen med min gode kollega Åse på åpningen av nytt skoleår 2019/2020. I speilet i bakgrunnen ser du endel av kollegene våre, som syns litt klassisk sang var en helt flott start etter sommerferien! 

(Jeg tok sjansen på takke ja til oppdraget, selv om vi skulle synge 0830 første dag etter ferien 😲🎶)

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.