Er sangstemmen din i feriemodus?

Jul 24, 2019
 

Du kan finne tilbake til stemmen din og ekte sangglede!

Det er fortsatt ferie for mange, men det er ikke lenge til hverdagen er her - og til koret du går i starter opp igjen! Kanskje er du lærer, jobber i barnehage eller kanskje er du foredragsholder, og avhengig av stemmen. Da må den være i god form for å holde ut dagene.

Drømmer du om å synge sånn som du gjorde da du var yngre, eller rett og slett bare før sommerferien? Du kan finne tilbake til gleden ved å synge! Det er jeg helt sikker på! Ikke slå deg til ro med at stemmen din ikke virker som før, du kan få tilbake tryggheten og klangen og gleden du hadde ved å synge da du var yngre! Veldig ofte møter vi livet når vi blir voksne, og noe av det vi gjorde helt naturlig da vi var unge forsvinner – nesten helt umerkelig ... Som feks at vi løp til bussen - og rakk den, vi leste en bok på en natt – uten å tenke på hvor trøtt vi kom til å bli dagen etter, og vi sang av full hals – uten at vi tenkte over hva vi gjorde... Det bare var der!

 
 

Jeg har alltid vært en aktiv og slank jente, men gjett om jeg fikk sjokk for noen år siden da vi hadde glemt fyrstikker på en søndagstur med ungene! Vi skulle jo ha bål og steke pølser og greier! Jeg sa resolutt at jeg løper hjem og henter. Det var ca en km til huset vårt - og jeg løp... Etter 200 meter holdt jeg på å omkomme!! Hodet mitt trodde jeg var i god form, men JEG burde visst at et halvt år etter fødsel nr 4 – null trening siste 4 år – og ca 15 kg over normal vekt ikke er optimalt for min ungdoms naturlige løpeevne!

Vet du? Akkurat sånn har stemmen vår det også! Stemmen vår er en bitteliten muskel som også mister stamina uten trening! Jeg har truffet mange som sier de skulle begynne å synge igjen når ungene var blitt litt større – men da var det ingen stemme der! Hjelp! Hva gjør du da? Under får du endel gode tips som vil gi deg resultater, men om  du lære enda mer, kan du få gratis sangøvelser ved å følge denne lenken: www.livstoveland.no/sangglede

 

PUSTEN er kanskje det aller viktigste: Alt liv trenger luft, og det gjør også sangstemmen din. Pusten er kjempeviktig fordi det er luften som får stemmebåndene til å lage svingninger slik at det blir lyd og toner. Vi kan heller ikke snakke uten at vi har god flyt på pusten. Vi ønsker oss en stemme som flyter godt, og som bærer - og det er det luften gjør, den bærer stemmen vår. Nå vi jobber med pusten vår og får åpnet opp for denne skjer det også andre ting med oss! God pust er også viktig for vår allmenne helse, og om vi klarer å jobbe med pusten og får den til å komme dypere ned i kroppen vil det ha positiv virkning for helsen vår. Bare kjenn hvor godt skuldrene dine slapper av om du tar et skikkelig dyrt åndedrag og slipper ut på et godt sukk! 

Oppdag hva å åpne opp munnen gjør for klangen din! Når vi får åpnet opp i pusten vår, blir det også lettere å få en naturlig og avslappet åpning i munn og kjeve. Du vil jo at stemmen din skal være klar, åpen og selvsagt vil du ha en flott klang! For å få til det må du åpne opp for lyden din, og må du jobbe med kjeven og ganen. Drøvelen må løftes og munnen må åpnes. Når du jobber med dette blir resultatet en klarere og fyldigere klang. Her hjelper også en dyp og avslappet pust oss med å få den flyten vi ønsker for å få en god klang.

Få ut din indre stemme i sang! Du synger ikke bare for din egen glede, men også å formidle noe til andre – eller sammen med andre! Da er teksten din selvsagt kjempe viktig, og også hva du gjør når du synger. Ikke se ned, eller syng med ryggen til publikum! La dem får gleden av å se deg, og høre hva du vil fortelle dem! Du har så masse å gi, og også når du synger med koret ditt er det viktig at du gir alt og formidler. Om du ser ned og IKKE tenker på teksten dere synger, vil det få betydning for klangen i koret, så la alle få se deg - og gi ordene videre til de som hører på!

Tro på stemmen din! Du kan synge! Det du viser du tror, på vil de som hører og ser på også tro på! Du må gjerne  jobbe litt mentalt for å få ut musikken i deg. Når du klarer det oppnår du masse glede, og musikken vil gi deg nye perspektiver, og du har gjennom troa på stemmen din muligheten til å berøre andre med sangen! 

Få den vakre og frie sangstemmen din tilbake! Med bare små grep kan du komme igang med treningen, prøv noen av mine beste øvelser ved å følge DENNE LINKEN.

 

Jeg tror faktisk at mange av oss er i samme båt når det gjelder sangstemmen! Du tror nok at siden jeg er sanglærer og sanger har jeg ikke vært der - men DET har jeg altså! Jeg studerte klassisk sang, og sang mye klassisk i en periode. Som de fleste traff jeg en mann og fikk to barn, jeg ble skilt, traff ny mann og fikk to barn til... Drømmen min var alltid å synge, men livet kom rett og slett veien for meg, og jeg sluttet enten helt å synge. Jeg underviste fortsatt i sang, men det var en slags sorg at jeg ikke fikk synge selv! Jeg drømte om å starte helt på nytt, og ville heller sy bunader enn å undervise i det jeg aller helst ville gjort selv. Jeg følte det rett og slett som en nedtur at jeg måtte fortelle folk hva de skulle gjøre, når det hadde vært så mye mer tilfredstillende å gjøre det selv. 

Jeg gikk rundt og "sangsturet" i noen år, og så var jeg heldig og fikk noen sangoppdrag i tillegg til at en god venn fikk jobb i et lydstudio. Da trengte han en øvekanin, og det ble meg! Vi spilte inn en låt som vi ble veldig fornøyd med at vi bestemte oss for å lage plate. Det gjorde vi, og den fikk bra kritikker - og jeg var tilbake som sanger! Ikke som klassisk sanger da, men jeg tok frem min ungdoms sangstemme, og i den var det masse jazz! Ikke avansert og moderne jazz, men fine låter fra 1920-1950 og stemmen jeg hadde savnet i så mange år var tilbake! Veien tilbake gikk gjennom helt enkle øvelser, og jeg lette etter meg selv i stemmen gjennom pust, enkel klang og tekstformidling. Det er en helt utrolig deilig følelse å finne igjen stemmen sin og føle at jeg hadde noe å gi! Og nå, nå har jeg gitt ut to jazzplater, og synger jevnlig! 

Denne gleden unner jeg alle sangglade, og jeg hjelper deg gjerne med å få resultatene du ønsker deg. Få ut din indre stemme i sang, tro på stemmen din! Du kan fortsatt synge!

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.